To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following are the provisions of the Foreign Contribution (Regulation) Amendment Bill, 2020?
1. The Bill bars public servants from receiving foreign contributions.
2. The Bill prohibits the transfer of foreign contribution to any other person.
3. The Bill proposes that not more than 20% of the total foreign funds received could be defrayed for administrative expenses.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. The Legal Services Authorities Act, 1987 was amended in 2002 to provide for the establishment of the Permanent Lok Adalats.
2. Lok Adalats deal with cases pertaining to the public utility services like transport, postal, telegraph etc.
3. It shall consist of a Chairman who is or has been a district judge or additional district judge or has held judicial office higher in rank than that of the district judge and three other persons having adequate experience in public utility services.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
3. Consider the following statements regarding the Contingency Fund of India?
1. Under the provisions of Article 267, it was created.
2. In 1951, it was created.
3. It is held by the Finance Secretary on behalf of the President.
4. Its amount will be determined by the President.
Which of the following statements given above are true?
(a) 1 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 3 and 4
4. Which of the following factors influence the ocean currents?
1. Air pressure and wind
2. Rotation of the Earth
3. Density of ocean water
4. Revolution of the Earth
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
5. Consider the following statements.
1. Adjournment is to suspend the work in a sitting for a specialised time, which may be hours, days or weeks.
2. Adjournment sine die is terminating a sitting of Parliament for an indefinite period.
3. The power of adjournment, as well as adjournment sine, die lies with the presiding officer (Speaker or Chairman) of the House.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 2
6. Which of the following evidences says that the Himalayas are young fold mountains?
1. U-turn river courses
2. Deep gorges
3. Parallel mountain ranges
4. Steep gradients causing land-sliding
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
7. Recently Robber fly is in news. Consider the following statements regarding Robber Fly.
1.Robber flies belong to the family Asilidae.
2. They’re named for their feeding behaviour,
3. Like all true flies, robber flies have only 2 wings.
4. Asilidae occur in all zoogeographical regions except Antarctica
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
8. Consider the following statements regarding Kumhar Sashaktikaran Yojana.
1. It is an initiative of the Khadi and Village Industries Commission (KVIC).
2. It was launched in 2019.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
9. Consider the following statements regarding Non-Scheduled Banks.
1. Non- Scheduled Banks have to follow CRR conditions.
2. Non- Scheduled Banks are not eligible for having loans from the RBI for day to day activities G under the emergency conditions RBI can grant a loan to them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
10. Which of the following is/are the component(s) of Monetary Policy?
1. Open market operations
2. Bank rate
3. Public debt
4. Public revenue
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: 1(d), 2(b), 3(a), 4(b), 5(a), 6(d), 7(d), 8(a), 9(c), 10(b)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 September, 2020